Kunst en cultuur van Ibiza

Faciliteiten


Vertrekken vanaf: 22 februari 2024
Nu vanaf

RESERVEER NU


Over het hotel: ""

Ibiza staat bekend om de blauwe waters en de mogelijkheden voor het uitgaansleven. Hierdoor is het onder veel jongeren een populaire vakantiebestemming geworden. Echter is Ibiza ook een eiland dat rijk is aan verschillende culturen en kunstvormen, waardoor het zichzelf ook aantrekkelijk maakt voor andere gasten. De kunst en cultuur van Ibiza is omvangrijk. Om te begrijpen hoe dit zo ontstaan is, is het van belang om een kijkje te nemen in de geschiedenis van Ibiza.

Het eiland Ibiza is ongeveer acht miljoen jaar geleden ontstaan, maar het was niet tot dat de Grieken het eiland bezochten, dat er ook voor het eerst een schriftelijk bewijs van bestaan was. Er zijn verschillende rijken en volkeren die in de loop van de jaren het eiland in handen hebben gehad, zoals de Romeinen, de Arabische Moren en tot slot de Spanjaarden. De verschillende invloeden van de volkeren hebben tot een unieke combinatie van cultuur gemaakt.

De cultuur van Ibiza

Als we kijken naar wat nou typisch iets is wat bij de cultuur van Ibiza, zullen veel dingen waarschijnlijk eerder Spaans zijn. Maar Ibiza is wel een eilandje dat zijn eigen dialect ontwikkeld heeft van het Catalaans, wat Eivissenc genoemd wordt. Interessant aan dit dialect is dat veel woorden totaal niet meer op het Catalaans lijken. Zo is het woord voor feest in het Catalaans ‘festa’, maar noemen de inwoners van Ibiza dit ‘xacota’.

Traditioneel Ibiza

Naast de vele banen die te maken hebben met toerisme, zijn er ook inwoners de nog steeds de originele ambachten van Ibiza uitvoeren. Zij geven van generatie op generatie de kennis door. Er is een grote diversiteit in ambachten op het eiland, van houtwerk tot steen. Maar ook van borduurwerk tot het maken van kostuum juwelen en zilveren voorwerpen. Tijdens de zomermaanden worden er diverse ambachtelijke projecten uitgevoerd. Ook zijn er workshops te bezoeken waarin de ambachtslieden de kneepjes van hun vak delen met de geïnteresseerde.

De traditionele dansen behoren tot de cultuur van Ibiza die vandaag de dag nog te zien is. Helemaal wanneer je een tijdje op het eiland doorbrengt. De Ball Pages is hier een van, een dans die rustig begint maar steeds spectaculairder wordt naarmate je er langer naar kijkt. Het is een hofdans, waarbij de man met zijn acrobatische toevoegingen de interesse van de vrouw probeert te krijgen.

De invloed van de kunstenaars

Ibiza is een eiland dat vol zit met verschillende kunstenaars, wat terug te zien is in de vele kunstgalerijen en showrooms die verspreid zijn. Zelfs verschillende bars, hotels en restaurants worden van tijd tot tijd omgetoverd tot galerie. Dat dit een plek is waar je als kunstenaar zowel rust, licht en een mooie connectie tot de natuur kan vinden is iets waar Erwin Broner ook al snel achter kwam. Deze Duitse schilder, die overigens ook architect was, kwam in 1951 op het eiland achter. Zijn atelier en huis, is op dit moment omgedoopt tot een museum. Dit museum heet ‘Casa Broner’, dat gratis te bezoeken is als je op Ibiza verblijft.

Naast Casa Broner, zijn er nog vele andere galeries en musea verspreid over het eiland. Om er een paar te noemen hebben we het Pudget Museum, dat zich bevindt aan de rand van het eiland, in Ibiza-stad. Dit museum draait om de werken van twee kunstenaars. Pudget Viñas en Pudget Riquer, die de verschillende landschappen en dagelijkse scènes van het leven in Ibiza weergeven. Wanneer je interesse in een ander gebied van de kunst ligt, zijn ook de ‘Es Moli Gallery’, die zich focust op sculpturen en fotografie, of het Archeologisch museum Dalt Vila beide te bezoeken.

Genoeg redenen om naar Ibiza te gaan! Wat ga jij doen op Ibiza?

Algemene informatie


op de kaart

Anderen bekeken ook...

Redenen om naar Ibiza te gaan

-
-
-
Nu vanaf
Bekijk

Video's over:


Heeft u ervaring met dit hotel? Laat dan een reactie achter: